Blå blå himmel och hav. Grekland i våra hjärtan!

Har du tänkt resa till Grekland? Blått i alla former och i alla färgskalor är kanske det som många av oss förknippar med Grekland. Den ljuvliga kombinationen av vita hus, blå himmel och klart blått hav. Medelhavet i ett nötskal! Ljuvliga blommor och dofter som öppnar sinnet och hjärtat. Finns det något ljuvligare? 

Santorini, Kos, Rhodos, Kreta, Hydra, Zakynthos… så många öar, så många ställen med sin egen unika charm! Kultur, god mat, behagligt klimat och underbart vatten. Sommaren är här och Grekland har öppnat upp så varför inte ta chansen att uppleva blå blå himmel och hav för en vecka eller två? 

Turism är viktig för Grekland och landet har aktivt arbetat med att öppna upp för turism från Europa efter ett långt år med Corona. Visst det finns restriktioner ännu, men vi som vill uppleva magiken i Grekland är varmt välkomna!

Grekland i Corona tider

Grekland gläder sig över att välkomna turister igen, efter att ha tagit bort restriktioner som införts för att begränsa spridningen av Covid-19 och infört säkerhetsprotokoll så att du kan planera din semester med större frihet och säkerhet.

Besökare som flyger in från EU, Schengenområdet, Storbritannien, USA och 21 andra länder (se Covid-relaterade vanliga frågor för en fullständig lista) behöver inte karantän vid ankomst och kan resa fritt till grekiska öar och runt fastlandet och besöka arkeologiska platser och museer. Stränder, restauranger och kaféer och andra nöjesställen är också öppna.

Du behöver inte bära en mask på öppna platser, men du måste ha en med dig för överbelastade offentliga och inomhusutrymmen (som transport, butiker och allmännyttiga tjänster) och givetvis följa alla lokala säkerhetsåtgärder på plats.

Hur läget är kan man följa via olika sajter, Discover Greece är en bra källa för information om hur livet fortlöper i Grekland, vad man kan göra och inte kan göra. Medan man insuper kulturen, vädret och den underbara hälsosamma maten! 

Vilka tester krävs för inresa till Grekland?

Som andra länder så har Grekland regler för inresa till landet. Oberoende av om du åker dit som turist, besöker familj och vänner eller för ditt jobb. Före avresan måste du se till att du har en godtagbar form av certifiering av ditt hälsotillstånd. 

Godtagbara dokument omfattar följande:

  • Ett negativt covid-19-testresultat från ett laboratorium. testet måste tas upp till 72 timmar före inresa i Grekland (48 timmar vid RAT-test).
  • Ett vaccinationsintyg utfärdat av en certifierad myndighet.
  • Ett intyg om återhämtning från sars-CoV-2-virusinfektion som utfärdats av en offentlig myndighet eller ett certifierat laboratorium.
  • Bevis på att resenären har testats positivt med covid-19 under de senaste 2-9 månaderna. Detta kan bevisas antingen genom ett positivt PCR-molekylärt testresultat eller ett antigen testresultat som utförts av ett godkänt laboratorium eller ett medicinskt intyg som bekräftar att innehavaren har testats positivt med sars-CoV-2-virusinfektion.
  • Ett DCC Intyg  

Resenärer som är under 12 år är undantagna från dessa regler. Viktigt att komma ihåg är också att man ska fylla i blanketten för passagerarplats (PLF) senast kl. 23.59 dagen före ankomsten till Grekland. Den här blanketten har detaljerade uppgifter om avgångsorten, längden på tidigare vistelser i andra länder och vistelsens adress under vistelsen i Grekland. Vid flera vistelser är man skyldig att ange adressen för de första 24 timmarna. Reser man med familjen så ska en PLF  per familj lämnas in. 

Du hittar ständigt uppdaterad information om de senaste reglerna för inresa till Grekland på Reopen Europa sidan. 

Antigen test för inresa till Grekland 

Våra antigen tester är EU godkända och finns med på den så kallade RAT listan. De här testerna ger svar så snabbt som 15 minuter efter det att du tagit testet med reseintyg på engelska givetvis. För inresa till Grekland så får intyget vara högst 48 timmar gammalt.Men tar du i beaktande att vi har öppet alla dagar i veckan och att du får svar och reseintyg så snabbt som inom 15 från det du tagit testet så är det inget att bekymra sig över. Du kan planera din test tagning så att det passar dig och att du håller dig inom ramen för 48 timmar som är hur gammalt antigen testet får vara för inresa till Grekland. 

Våra EU Godkända Antigen tester 

Antigen test, SARS-CoV-2 Ag test, Corona test, Covid-19 test, kärt barn har många namn brukar man säga. 

Vi använder ett av marknadens mest tillförlitliga och användarvänliga antigentest. Du hittar det på RAT listan över EU godkända antigen tester under namnet Flowflex och där ser du också att det tillverkas av ACON Laboratories.

Och det är ett tillförlitligt antigen test som har den här träffsäkerheten:

  • Sensitivitet: 97.1% (83.8%-99.9%)*
  • Specificitet: 99.6% (97.7%-99.9%)*
  • Träffsäkerhet: 99.3% (97.5%-99.9%)*

*95% Confidence Intervals

Som du ser är resultatet från våra tester är väldigt precisa. Antigen testerna upptäcker virala proteiner i kroppen, när kroppen vid en infektion har den högsta koncentrationen av proteiner. De är inte lika exakta som PCR testerna, men fördelen är att man får resultatet så snabbt som inom 15 minuter. Det är den här typen av tester, EU godkända sådana, som kan användas för inresa till Grekland och många andra länder. 

Många kan oroa sig över att testet tas genom svabb i näsan men eftersom det tas endast 2-3 centimeter upp i näsan är det ingenting du behöver oroa dig över. 

Är du redo för blå blå himmel och hav?

Du bokar lätt tid  online för ett antigen test hos oss. Som vi nämnt får du svar och reseintyg redan inom 15 minuter från det att du tagit testet. Reseintyget kommer givetvis med all den information som krävs för ett sådant dokument, och på engelska. Du får reseintyget som en länk i ett SMS och ett mejl så att du kan skriva ut det. Det innehåller givetvis också en QR kod! 

Skulle du komma längre bort ifrån och ha svårt att veta till vilken tid du hinner fram för att ta testet så har vi också Drop-in. Det går alltså också bra att komma förbi någon av våra mottagningar och kolla med personalen på plats om det finns lediga tider. 

Trots att resandet kompliceras genom COVID-19 pandemi och att reseintyg krävs för inresa till länder, gör vi allt för att det ska vara så snabbt, enkelt och behändigt för dig att resa!

Så underbara, underbara Grekland, med de vita husen, blå himmel och hav, här kommer vi för att njuta av det som gör Grekland unikt. Kultur, stämning, god mat, underbara vyer och fantastiska människor!