Tänker du njuta av Spanien i höst?

Visst, nätterna blir kallare i Spanien med när det blir höst, men dagarna, de dagarna är soliga och varma och helt underbara! 

Många av oss Nordbor föredrar att undvika den ibland något pressande hettan i Spanien under sommaren och drar som flyttfåglarna i stället iväg söderut när dagarna blir mörkare här. När dynerna i Maspalomas, nätterna i Barcelona, vackra Marbella eller heta Sevilla lockar så är det svårt att stå emot!

Hör du till en av dem som tänker dra söderut för en längre eller kortare tid denna höst så finns det några saker som kan vara bra att veta. PCR test eller Antigen test, reseintyg eller Covidbevis. Vilken skillnaden är och vad du behöver för resan är bra att ha koll på. 

Vilka regler gäller för inresa till Spanien?

Webbsidan Reopen Europe har bra och uppdaterad information om de regler som gäller. Även om de friskriver sig från ansvar för att vara ständigt uppdaterade. En annan sida som har bra uppdaterad information är Sweden Abroad

Men i skrivande stund så är det dessa regler som gäller för att resa in till Spanien. 

Reser du med flyg till Spanien så behöver du fylla i ett formulär, tidigast 48 timmar före avgång men innan du anländer till Spanien. Du hittar formuläret på denna länk; Spain Travel Health. När du signerat dokumentet får du en QR kod som du ska visa upp vid ankomsten till Spanien. Det här är obligatoriskt för alla resenärer, oberoende av ålder och om man ska stanna i landet eller bara resa genom Spanien. 

Skulle du anlända till Spanien sjövägen så hittar du formuläret via denna länk:https://spthm.puertos.es/. För närvarande krävs det formulär om du reser in till Spanien landvägen. 

EUs Digitala Covid intyg eller Covidbeviset 

EU:s digitala covid-intyg kan fås på basen av följande tester:

  • Intyg om ett diagnostiskt test för SARSCoV2 med negativt resultat. Följande diagnostiska tester är  tillåtna:
    • NAAT- Nukleinsyra Förstärkning Test (t.ex.: RT-PCR, RT-LAMP, TMA, HAD, NEAR, CRISPR, SDA), intyget får inte vara äldre än 72 timmar vid ankomsten till Spanien.

Våra PCR tester som du får svar på samma dag faller inom ramen för RT-PCR tester och är således godkända. 

  • Antigentest med ett test som finns med på RAT listan över godkända antigen tester. Testet får vara högst 48 timmar gammalt när du anländer till Spanien. Listan över antigen tester som godkänts av EU-kommissionen hittar du här

Vårt antigen test finns med på RAT listan under namnet ACON Laboratories, Inc. och Flowflex.  

Vi är också registrerade med Covibevis.se och således godkända att utföra tester som ger ett Covidbevis.

Ska du resa till Spanien kan du alltså ta antigen ett PCR test eller ett antigen test och få ditt Covidbevis eller EUs digitala reseintyg från oss. Mera information om våra tester och boka kan du göra via vår hemsida.

Har du frågor eller funderingar du inte hittar svar på när du besöker vår hemsida så är du alltid varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst antingen på telefon 020 – 89 91 51 eller mejla oss på [email protected]