Covidbevis

PharmaUse är anslutet till E-hälsomyndigheternas E-tjänst Covidbevis. Det innebär att ditt negativa test för covid-19 automatiskt kan lagras i ett covidbevis. Ditt covidbevis kan du använda vid resor i Europa. Om du har en digital brevlåda så kommer det också skickas till den.
Läs på ehalsomyndigheten.se

Länders regeringar beslutar om restriktioner på grund av pandemin, till exempel att ställa krav på vaccination eller negativt test vid inträde på muséer, idrottstävlingar eller caféer. Covidbeviset är ett smidigt sätt att bevisa att man är fri från infektion, har antikroppar eller är vaccinerad.

När du testat negativt kan du logga in med BankID och hämta ditt Covidbevis. Har du digital brevlåda så skickas också beviset automatiskt dit. Covidbeviset kommer i form av en PDF som kan laddas ner.

När du får ett Covidbevis mot bakgrund av negativt test så gäller samma tidsbegränsningar som tidigare. Det är resenärens eget ansvar att uppfylla krav från respektive destinationsland.

Mer information finns på E-Hälsomyndighetens hemsida: https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/covidbevis/

Vad är Covidbevis?

EU:s Covidbevis är ett dokument för dig som ska resa i Europa. Covidbeviset visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19.  Det digitala intyget, som i Sverige kallas Covidbevis, utvecklas för att underlätta resandet till andra länder inom EU.  

Hur kommer jag åt mitt Covidbevis?

När du testat negativt kan du logga in med BankID och hämta ditt Covidbevis. Har du digital brevlåda (Kivra, Min Myndighetspost, Digi-mail eller E-boks) så skickas Covidbeviset automatiskt även dit. Covidbeviset kommer i form av en PDF som kan laddas ner. Du kan även få det utskrivet i fysisk form på Hyllie testcenter. Vänligen kontakta kundservice med dessa förfrågningar.

Vem kan få Covidbevis?

I nuläget måste man ha ett svenskt personnummer och BankID eller digital brevlåda för att hämta sitt Covidbevis. Vi jobbar på lösningar för andra EU-medlemmar.

Behöver jag Covidbevis för att resa?

Nej, Covidbevis är ett inte ett krav för att resa inom EU.

Vissa länder kräver ett intyg på att du inte har covid-19 för att du ska kunna resa in i landet. Andra länder kräver ett intyg för att deras medborgare ska kunna återvända hem utan att behöva sitta i karantän. Olika länder kräver olika typer av intyg, du bör därför hålla dig informerad om vad som gäller i det land som du ska resa till.

Kan jag använda Covidbevis för resor utanför EU?

För resor utanför EU så är det läkarsignerat reseintyg som gäller. När du testar dig hos oss så får du automatiskt både ett Covidbevis och ett reseintyg utfärdat. För reseintyg behöver du inte logga in med BankID.

Det är erat eget ansvar att följa de regler som gäller i respektive destinationsland.

Vad skiljer E-hälsomyndighetens Covidbevis från andra typer av covidintyg?

E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis följer EU-förordningen och EUs standard för EUs digitala Covidbevis och har utvecklats för att underlätta för resor inom Europa. E-hälsomyndighetens Covidbevis innehåller en signerad QR-kod som kan verifieras av de EU-länder du reser till.

Måste jag ha digital brevlåda för att få mitt Covidbevis?

Nej. Du kan även logga in med BankID för att hämta ditt Covidbevis. Har du digital brevlåda så skickas  också Covidbeviset automatiskt dit.

Kommer covidbeviset att vara giltigt i andra sammanhang än vid resor, till exempel konserter, teaterföreställningar och idrottsevenemang?

Länders regeringar beslutar om restriktioner på grund av pandemin, till exempel att ställa krav på vaccination vid inträde på muséer, idrottstävlingar eller caféer. I Sverige har regeringen inte fattat något sådant beslut.

Vad gäller för barn (0-18 år)? Behöver de covidbevis för att kunna resa inom Europa?

EU-länderna har rätten att själva bestämma hur de utformar sina regler. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller i det land som ni planerar att resa till eller passera genom. UD har aktuell information om vad som gäller i olika länder.

På PharmaUse har vi 5 års åldersgräns på alla tester.

Är covidbevis en giltig resehandling?

Nej, covidbevis är inte en giltig resehandling. Covidbevis visar att du är vaccinerad, har testat negativt för covid-19 eller har tillfrisknat från covid-19. Covidbevis är inte en legitimation, som pass eller internationellt ID-kort.