Självtester jämfört med professionella tester

Självtester Vs.Tester av Hälso-/ Sjukvårdspersonal?

Hösten smyger sig sakta men säkert, närmare och närmare. Och med den kommer inte bara underbara höstdagar utan även en ökad risk för covid smittspridning. Är du sjuk och vill testa dig kan det vara lockande att köpa ett självtest från apoteket, men hur tillförlitliga är egentligen självtesterna och vad är skillnaden mellan att testa själv och testa sig på ett testcenter? 

Självtester 

Självtester/snabbtester är ett billigt sätt att testa sig för covid idag, men hur tillförlitliga är dessa tester?
Hur provtagningen utförs är avgörande för ett korrekt resultat. Utförs inte testet på ett korrekt sätt så kan resultatet bli fel och testet kan ge ett felaktigt negativt eller felaktigt positivt resultat. Då covid-19 är ett virus med enorm smittspridnings risk så är det viktigt att man säkerställer att man man inte är positiv i Covid-19 för att inte bidra till dess spridning.

Dock är det också väldigt viktigt att komma ihåg att ett negativt testresultat via ett självtest, inte utesluter att du har Covid-19.

Om du väljer att ta ett självtest, så är det ditt ansvar att se till att du är införstådd i vilka åtgärder du behöver utföra samt följa om svaret blir positivt, såsom smittspårningsanmälan, aktuella förhållningsregler etc. 

Behöver du dessutom ett intyg, så kommer du behöva besöka ett testcenter för att ta ett nytt test av utbildad sjukvårdspersonal, som i sin tur utfärdar intyget.

Ett självtest är också inte giltigt för intyg/reseintyg eller tillfrisknandebevis. 

För det ska utfärdas så behöver testerna vara tagna av utbildad sjukvårdspersonal.

Våra tester på PharmaUse Testcenter

All personal på PharmaUse Testcenter som utför provtagningen är medicinskt utbildade vilket innebär att du kan vara säker på att det test resultatet du får är korrekt.

När du tar ett test hos oss, får du ett intyg som styrker ditt testresultat samt vägledning i förhållningsregler samt vilka åtgärder som behövs göras om svaret blir positivt.

De tester du kan ta hos oss så kallade Antigen test (RAAT-test) eller PCR test (NAAT-test).

Antigen test är ett snabbtest som påvisar aktiv pågående infektion av Covid-19 och testet utförs direkt på plats av vår utbildade personal. Att ta ett antigen test hos oss går väldigt snabbt och smidigt och du får ditt testresultat samt intyg redan inom 15 minuter från då du tagit testet. Ett antigen test är bäst att ta när symtomen har varat mindre än fem dygn. Har de varat längre än så är det bättre att ta ett PCR test. 

Med våra PCR tester får du ditt testresultat samt intyg samma dag som du har tagit testet. Testet utförs av utbildad personal och skickas sedan vidare till vårt laboratorium för analys.
Fördelen med att ta ett PCR test är att man kan upptäcka en COVID-19-infektion redan innan personen blir smittsam. PCR test är det mest tillförlitliga testet på marknaden idag.

Vid de fall där våra kunder testar positivt så hjälper vi er med vilka åtgärder ni behöver utföra samt följa om svaret blir positivt, såsom smittspårningsanmälan, aktuella förhållningsregler etc. 

Tillfrisknandebevis vid positivt resultat

Vi har även möjligheten att erbjuda er ett tillfrisknandebevis vid positivt resultat.

Tillfrisknandebevis är ett dokument som visar att du testat positivt för covid-19 via ett PCR- eller Antigen test, utfördat av hälso- och sjukvårdspersonal eller annan behörig testpersonal.

Det innebär att om du behöva resa efter du testat positivt så kan tillfrisknandebeviset ersätta ett reseintyg, så du slipper testa dig igen.

Fördelar & nackdelar med självtester samt tester som utförts av hälso-/ sjukvårdspersonal

Visst kan det kännas lockande att för stunden betala ett lägre pris för ett självtest. Tar man dock i beaktande tillförligheten med självtester, det att man inte får ett intyg samt att man själv behöver ta reda på vad man behöver göra vid positivt testresultat, så är alternativet att testa sig på ett testcenter ett förmånligt alternativ i slutändan.

Det skiljer sig en del mellan ett Antigen -och PCR test. Snabbheten ses som den stora fördelen med antigen test, samtidigt som de är billigare än PCR-tester. Men det finns också nackdelar. 

Antigen- och PCR test är olika i känslighet, vilket innebär att Antigen test inte riktigt kan påvisa samma låga nivåer av virus som PCR test kan om ni är infekterad av corona-viruset. 

Både PCR test och Antigen test kan användas för att undersöka om en person har en pågående covid-19-infektion men PCR test är det mest tillförlitliga testet på marknaden idag. Fördelen med att ta ett PCR test är att man kan upptäcka en COVID-19-infektion redan innan personen blir smittsam. När PCR-resultaten tolkas av experter är den analytiska specificiteten 99,3% och sensitiviteten 99,7% vilket är närmare 100%.

Har du frågor eller funderingar om vilket test du behöver ta så är du varmt välkommen att kontakta oss via vår mejl och chatt support på vår hemsida! 

På sidan Vanliga Frågor hittar du också information om testerna, hur de utförs och andra frågor som ställts till oss.