Mamma Mia! Vilket vackert land Italien är!

Charmiga trånga gator, vindlande bergsvägar, klarblått hav, underbara stränder, hus som är som hämtade ur en gammal saga och så förstås…maten och vinerna!

Doften av en pizza direkt ur stenugnen, krispig och med ost som bara rinner över. En krispig sallad med solvarma tomater, färsk pasta och pesto, den färska grillade fisken, listan kan bli lång! Det vattnas i munnen vid bara tanken på det 🙂 

Varje del av landet har sin unika charm från de soldränkta södra delarna, till Rom och städerna och landsbygden i norra Italien. Toscana, Emilia Romagna, Piemonte, Umbrien… alla underbara med sin egen charm. Och så ska vi ju inte glömma bort Sicilien, Sardinien, Venedig och Cinque Terre! Cinque Terre med de karga men pittoreska och vackra byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore.

Italien, ett land så vackert, med så många historiska byggnader, otroligt god mat och vyer som etsar sig kvar i minnet. Ett land som inspirerat många genom åren, från arkitekter till kockar till designers, eller som den berömda finska arkitekten Alvar Aalto sa; “Every one of my buildings begins with an Italian journey.” 

Bli inspirerad, besök Italien! Landet var hårt drabbat i början av pandemin men har nu öppnat dörrarna för oss som längtar efter att få besöka underbara Italien.

Italien i Corona tider

Under pandemin så infördes undantagstillstånd i Italien vilket gjorde att makten har delegerats till olika regioner och landet har delats in i olika zoner beroende på antalet smittade i respektive region. Italien är för närvarande uppdelat i fyra zoner: rött, orange, gult och vitt. Sedan den 24 maj har alla regioner blivit gula, men det finns mikrozoner inom de regioner där fallen ökar. Således föreslås att man kontrollerar de lokala begränsningarna innan man reser. Det här innebär att det finns lite olika regler för olika regioner, en sak som är gemensamt för hela Italien är dock kravet att bära mask på offentliga ställen. Även utomhus. Samt att hålla avstånd från andra, minst en meter. 

I gula zoner är restauranger och barer redan öppna hela dagen, vilket möjliggör uteservering och inomhus. Högst fyra personer är tillåtna per bord om de inte bor tillsammans, och matgästerna ska vara hemma innan det införda förbudet att vara ute efter klockan 23 på kvällen. 

Men butiker, museer, teatrar, konserthus och restauranger är öppna och Italien välkomnar alla oss som längtat efter allt som landet har att erbjuda!

Längtar du till Italien? 

Planerar du en resa till Italien i sommar finns det vissa regler som är bra att känna till. Trots att Italien har öppnat upp så har landet, precis som andra Europeiska länder vissa restriktioner fortfarande på plats. Och givetvis regler för inresa till landet. 

Följande krävs för inresa till Italien för närvarande: 

Innehavare av EUDCC ( EU:s digitala covid-certifikat) får resa in i Italien utan ytterligare restriktioner (testning eller karantän), på villkor att deras intyg innehåller antingen: 

  • Negativa resultat av ett covid-19-test
    både PCR och Rapid Antigen tester accepteras.
    Testerna och intygen får vara högst 48 timmar gammalt. Barn som är under 6 år är undantagna krav på testning.
  • Bevis på återhämtning från covid-19 gäller 6 månader från det att man testat positivt. 
  • Bevis på vaccination

Ett EU godkänt antigen test går bra med andra ord. Fördelen med antigen test är att de är snabba. Du får testresultatet och reseintyg på engelska redan inom 15 minuter från det att du tagit testet. Rese Intyget innehåller givetvis all information som krävs, är signerat av läkare och kommer med QR kod för en smidig resa!  Du hittar vår antigen test på den så kallade RAT listan över EU godkända antigen tester under namnet Flowflex. 

Ständigt uppdaterad information finns på EUs officiella sida Reopen Europa

Resa trots pandemi?

Många kanske frågar sig om man ska resa under en pågående pandemi? Italien har, trots registrerade infektionsfall, lägre dödlighet sedan mitten av maj det här året och Italiens Premiärminister Mario Draghi säger; “The time has come to book your holidays in Italy. Our mountains, our beaches, our cities are reopening,” 

Italien jobbar också aktivt för att få flera turister till landet och till exempel  Lazio-regionen i Rom har inlett en turism kampanj på 10 miljoner euro för att locka turister att stanna längre. Detta genom att subventionera boende i huvudstaden och andra omgivande områden. Guvernören för Lazio Nicola Zingaretti meddelade att initiativet;  “Più notti, più sogni”, översatt till “fler nätter, fler drömmar” är en del av åtgärderna för att starta om regionens turistsektor, som sattes på paus på grund av COVID -19-situationen. 

Semesterpaketet på 10 miljoner euro inkluderar en extra gratis natt för de som bokar en semester på minst tre på varandra följande nätter i regionen Lazio och två extra gratis nätter för dem som bokar fem nätter. 

Som turister är vi alltså varmt välkomna och Italien ser gärna att vi stannar lite längre och njuter av allt det som bara Italien har. 

Boka online, ta testet och du är redo för Italien!

Vi strävar efter att göra förberedelserna för din resa så smidiga som möjligt. Du bokar lätt tid  online för ett antigen test hos oss, du får reseintyget som en länk i ett SMS och ett mejl så att du kan skriva ut det om du vill eller använda QR koden i dokumentet från din telefon. Vi har också öppet alla dagar i veckan, vardag som helg och  röda dagar! Välkommen till oss för snabba, smidiga reseförberedelser!