PCR Tester för Reseintyg

Trots att världen har förändrats för många under pandemin och resandet har kommit att få stå tillbaka, finns det tillfällen när man måste resa. Om du behöver resa ut ur landet är det viktigt att ta reda på vilka krav som gäller för respektive land du reser till.  COVID-19 har nämligen gjort att många länder kräver ett färskt och negativt PCR test för att man ska få resa in i landet. Riktlinjerna ändras också ofta i olika länder så det blir extra viktigt att ta reda på de senaste rekommendationerna och kraven i respektive land. Kan man inte uppvisa ett reseintyg och ett nytaget Corona test till ett land som kräver det, kan man nekas inträde till landet. På samma sätt är det viktigt att ta del av informationen om vad som krävs när man kommer tillbaka till Sverige.

Att resa utomlands – Var hittar man information om vad som krävs?

Med tanke på att bestämmelser och regler ändrar snabbt och flödet av information ibland kan kännas överväldigande kan det vara bra att ha till hands officiella källor med tillförlitlig information. Utrikesdepartementet har mycket information och goda råd på sin webbsida. På Webbplatsen Sweden Abroad  hittar du också information om bestämmelser för olika länder. Laddar du ned Utrikesdepartementets app resklar så får du dessutom information direkt i din telefon.

 

När det gäller information om smittspridning på ditt resmål kan du också ta del av ditt resmåls lokala myndigheters information. Tänk på att ansvaret för att följa lagstiftning och regler vilar på dig som resenär så det är viktigt att hålla sig uppdaterad eftersom riktlinjerna kan förändras snabbt.

 

COVID-19-pandemin har gjort att de flesta länder nu kräver ett PCR-test eller ett Antigentest vid inresa. Danmark, Norge och Italien är några länder som kräver ett PCR test med negativt svar vid inresa. COVID-19 testet eller Corona testet visar om du har viruset SARS-CoV-2 (COVID-19) i kroppen eller inte. Som påpekats är det viktigt att själv ta reda på vad respektive land kräver för inresa.

 

När jag kommer tillbaka till Sverige – Vad behöver jag göra?

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att alla som reser in till Sverige ska testa sig för COVID-19.  Före inresan till Sverige och sen ytterligare en gång efter 5 dagar. Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att man stannar hemma i minst 7 dagar efter att man anlänt till Sverige. Efter det bör man givetvis också följa de råd & rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att skydda sig själv och andra. Med det i åtanke är det därför alltid bäst att planera för att stanna hemma efter att man rest in till Sverige och att boka in en tid för test när man kommit till landet.

PCR Test – Vad påvisar det?

 

PCR testet visar om du har en pågående infektion med COVID-19 eller redan har varit infekterad med COVID-19 och på sätt bildat antikroppar. Polymerase Chain Reaction, eller PCR som det förkortas, är en analysmetod som används för att se om man har en pågående infektion av COVID-19. PCR testet skickas till labb och man får svar inom 12 -36 timmar.

PCR Snabb Test – Corona test med snabbt svar

PCR snabb test är precis som det låter. Ett PCR test där analysen ger svar på testet nästan direkt. Vi använder oss av PNA-instrumentet VitaPCR, vilket är samma som Region skåne använder sig av på akutmottagningarna i Helsingborg, Lund och Malmö. Det här gör att vi kan analysera svaret inom ca. 20 minuter och utfärda Reseintyg. Du kan läsa mera om våra tester här.

Planerar du att resa utomlands eller om du är på väg tillbaka in i landet kan du enkelt boka tid  för ett PCR test på vår webbsida och få ditt testsvar och intyg inom ca. 20 minuter.