Resa i Corona tider – Vad bör man tänka på?

Coronaviruset ändrade vår värld nästan över en natt och många av oss kanske inte ens vågar tänka på tanken att åka på en semesterresa ännu. Men tanken på att kunna resa på semester eller varför inte hälsa på släktingar och vänner hägrar för många av oss. Och ibland måste man bara resa. Kan vara i jobbet eller för andra saker. Vad är det då man borde tänka på om man ska ut och resa?

PCR test för inresa – Ett krav för inresa till många länder

Ett PCR test krävs redan av många länder för att man ska tillåtas att komma in i landet. Eftersom situationen för många länder kan ändras snabbt är det viktigt att du håller dig uppdaterad på de senaste instruktionerna för respektive land.

Du hittar ständigt uppdaterad information och råd och anvisningar på Utrikesdepartementets hemsida. Det här betyder att ska du testa dig för en resa måste du stå för den kostnaden själv.

PharmaUse Testcenter gör den här processen enkel, smidig och snabb för dig genom att du får svar inom 2 timmar eller samma dag. Beroende på vilket av våra PCR test alternativ som du väljer.

Våra PCR Tester

Utöver antigen och antikroppstester erbjuder vi i samarbete med Triolab, som första privata aktör på marknaden i Sverige, PCR snabb testning. Det här samarbetet gör att du kan få ditt testsvar och reseintyg snabbt. Vi använder RNA instrumentet AIGS för våra PCR snabbtester. Det här är samma instrument som Region Skåne använder sig av vid akutmottagningarna i Helsingborg, Lund och Malmö.

Samarbetet med Triolab och användningen av RNA instrumentet AIGS ger oss möjlighet att analysera provet på plats och du kan få svar redan inom 2 timmar. Vi har nu också möjlighet, vid vår enhet i Svågertorp i Malmö, att ta snabbtest med svar samma dag för endast 599 kronor.

Våra SARS-CoV-2 RT-PCR tester är träffsäkra med en sensitivitet om hela 99.7 % och specificitet om 99,3 %. Det här gör våra PCR tester till det mest tillförlitliga PCR testet för påvisning av pågående smitta.

Hur gör man ett PCR-test?

För att göra ett PCR-test behöver du boka tid. Det gör du enkelt via vår hemsida. Där kan du välja på vilken av våra enheter du vill göra testet, vilket test du vill ta och välja den tid som passar dig bäst.

PCR testerna tas genom svabb i svalget och / eller bakre näsväggen. Det gör inte ont och är snabbt och smidigt då det bara tar cirka 15 minuter.

När du gjort testet så får du svar redan inom ca. 2 timmar eller samma dag, beroende på vilket test du valt. Svaret får du via SMS till din telefon där det finns en länk till provsvaret och ditt reseintyg.

Europaparlamentets rekommendationer för resande

Att vara informerad om respektive lands krav för inresa är resenärens ansvar. Det är därför viktigt att du håller dig uppdaterad om kraven för inresa till respektive land eftersom de kan ändras. Sweden Abroad  har uppdaterad information men det är också bra att besöka den nationella informationssidan för det land du reser till för att ta del av aktuella  inresekrav och restriktioner.

Europarådet har sammanställt rekommendationer för resande under pandemin:

 

  • Boka biljetter och checka in online för att undvika köer, när det är möjligt.

  • Respektera social distansering under lämning och hämtning av bagage, vid säkerhetskontroller, ombordstigning och bagageinlämning.

  • Färre passagerare kan tillåtas ombord och du kan bli ombedd att sitta på avstånd från passagerare som inte ingår i ditt hushåll.

  • När det är svårt att hålla social distansering kan du bli ombedd att bära ansiktsmask.

  • Mat, dryck och andra varor är kanske inte tillgängliga ombord.

Du hittar Europaparlamentets rekommendationer kring resande i sin helhet här.

PCR – Tester hos PharmaUse Testcenter kan tas alla dagar i veckan

PharmaUse Testcenter har öppet alla dagar i veckan. Våra enheter är öppna mellan klockan 08.00 -19.00. Variationer gällande öppethållningstiderna kan förekomma på enheterna vilket du ser när du besöker vår sidan Boka Tid på vår hemsida.

Har du frågor om testerna eller behöver hjälp är du också varmt välkommen att kontakta oss via [email protected].