RT- PCR test & Reseintyg – Ett krav för inresa till många länder

Inställda flyg, munskydd, kontroller vid gränsen och reseintyg. COVID-19 och pandemin har verkligen påverkat vår vardag och vårt resande i hög grad det senaste året. I många fall kanske resandet helt uteblev. Nu när många börjar se ett ljus i tunneln och börjar planera för resor har vi andra procedurer än tidigare att ta i beaktande. 

Som ett försök att hindra smittspridning har många länder nu infört krav på RT -PCR test med reseintyg för att man ska få resa in i landet. Hur läget ser ut för olika länder och vilka krav respektive land har, kan ändras snabbt så det är viktigt att du som resenär håller kolla på vilka regler som är aktuella när du reser. 

De flesta länder kräver ett reseintyg som inte är äldre än 72 timmar men det finns undantag där kravet är ett reseintyg som är inom 24 timmars gränsen.Sweden Abroad har bra information samlad på sin hemsida. Där finns också möjligheten att ladda ner appen resklar som UD tillhandahåller. 

 

Reseintyg – Vad betyder det?

Reseintyg är det intyg som man som resenärer kan ombes visa upp antingen direkt till flygbolaget vid incheckning och/eller i landet man reser till. För att få ett reseintyg bör du ta ett så kallat RT- PCR test som visar att du inte är smittad med COVID-19. Vid ett negativt testresultat får du ett av läkare signerat intyg, på engelska, som gäller vid inresa till många länder. Olika länder kräver olika typer av intyg, det är därför viktigt att du håller dig informerad om vad som gäller för det land du ska resa till. Just på grund av att olika regler gäller för olika länder, både när det kommer till giltighetstid, krav på intyg och provtagningssätt, ligger det på ditt ansvar som resenär att före du tar provet ta reda på vilket typ av intyg som behövs för inresa just dit du är på väg. 

Kom också ihåg att utfärdandet av reseintyg ingår inte i vårdens normala uppdrag utan det är något du som resenär måste stå för själv. 

 

Reseintyg hos PharmaUse Testcenter

Ska du resa utomlands och behöver ett reseintyg kan du vända dig till oss. Vi har RT- PCR snabbtester som ger dig svar och reseintyg så snabbt som inom 20 minuter eller inom 4-8 timmar beroende på vilket test du väljer. Reseintyget är signerat av läkare och utfärdat på engelska. 

Vi har gjort det lätt att boka tid hos oss. Du kan enkelt välja den mottagning, dag och tid som passar dig bäst. När du bokat tiden får du en bokningsbekräftelse till den  e- postadress du uppgett. Hittar du den inte genast, kom ihåg att kolla i skräpposten!

Har du frågor eller funderingar kring PCR-tester och reseintyg eller behöver hjälp med något är du också varmt välkommen att kontakta oss på [email protected]