Negativt Covidbevis

Visste du vissa flygbolag ännu kräver ett negativt Covid test?

Är du på väg att resa i sommar? Då kan det vara bra att tänka på att trots att inresekraven lättats för många länder så kräver fortfarande vissa flygbolag att du har tagit ett negativt Covid test före din resa! 

Vi har under de senaste två åren blivit vana med att det kan ske snabba ändringar i inresereglerna. Vad många kanske inte tänkt på är att flygbolagen har sina egna regler för ombordstigning. Nedan finns några exempel på flygbolag som kräver ett negativt PCR eller antigen test trots att slutdestinationen inte har detta som ett krav för att komma in i landet. Det är som alltid viktigt att hålla sig uppdaterad om respektive flygbolags krav eftersom man som resenär själv är ansvarig för att ha alla dokument som krävs.

Flygbolag & Covid test 

Det är flera olika anledningar till att ett flygbolag kräver eller inte kräver att du uppvisar ett negativt Covid test före ombordstigning. Allra bäst är att noggrant följa med den information som flygbolaget ger och ständigt hålla sig uppdaterad. Skulle frågetecken dyka upp så kontakta deras kundtjänst direkt. 

Ryanair 

Ryanair är ett av de flygbolag som kräver ett negativt test för att man ska få flyga med dem. 

Flygbolaget uppger på sin webbsida att följande dokument krävs:

Nödvändig Covid-19-dokumentation kan innefatta (men är inte begränsad till):

  • Formulär för att hitta passagerare
  • Digitalt Covid-certifikat (tänk på att det finns en väntetid, ofta 2 veckor, innan ditt certifikat är aktivt)
  • Bevis på negativt PCR/antigentest 

Observera att den sidan är på engelska och det är den sida man hänvisas till från den svenska sidan.

KLM 

KLM har en reseguide som både är lätt att navigera och överskådligt visar de krav som finns för att flyga till olika destinationer och om flygbolaget kräver ett test eller inte för att ombordstigning. 

Inreseregler & Transit 

I de allra flesta fall behöver du inte ett negativt Covid-19-test för transit. Det finns dock undantag, som när man reser genom Kina. Se till att kontrollera vilka krav som krävs för din resa innan du reser.

Kom också ihåg att det är viktigt att hålla i minnet hur länge du är i transit och att reglerna för hur länge du kan vara i transit utan test kan variera från land till land. Abu Dhabi till exempel har följande regler för transit:

  • Maximal transit tid i Abu Dhabi är 24 timmar om du flyger med Etihad 
  • 12 timmar för andra flygbolag

Vi hjälper till att göra förberedelserna smidigare

Det är kul att resa, trots nya restriktioner och regler! Kom bara ihåg att det är ditt eget ansvar att ta reda på vilka krav som både slutdestinationen, transiten och flygbolaget kräver.

Har du frågor om testerna kan du chatta med oss direkt via vår hemsida eller ringa oss på 020-89 91 51.
Tänk också på att du kan hitta svar på många frågor via vår Vanliga Frågor sida. 

Vill du boka ett test med reseintyg kan du enkelt göra det via vår online bokning. Det är snabbt och smidigt och du kan avboka gratis om era planer skulle ändras! 

Välkommen in!